« Zojuist verschenen: boek over Bachs Goldberg Variaties Een nieuw boek van Kees van Houten: ‘Quaerendo invenietis….’ Johann Sebastian Bach en de muziekwetenschap »

ROSAS danst de Brandenburgse Concerten van J.S. Bach. Choreografie Anne Teresa De Keersmaeker

Op woensdag 12 september a.s. vindt in de ‘Volksbühne’ in Berlijn de wereld-première plaats van ‘The Six Brandenburg Concertos’ door de internationaal befaamde Belgische dansgroep ROSAS o.l.v. Anne Teresa De Keersmaeker. De Keersmaeker maakte wondermooie choreografieën op de muziek van de zes bekende Concerto’s van Johann Sebastian Bach. Tijdens de uitvoering worden de werken live gespeeld door het B’Rock Orchestra o.l.v. de befaamde violiste Amandine Beyer.

Ik had het grote voorrecht te mogen meewerken aan het tot stand komen van deze productie. Op 27 november 2017 en op 11 januari en 7 februari 2018 was ik in Brussel te gast bij ROSAS en gaf drie colleges over de muziek van Bach in het algemeen en de zes Brandenburgse Concerten in het bijzonder, waarbij ik de muzikale structuur en de retorische aspecten van deze unieke werken behandelde. Vanuit de verkregen informatie en muzikale inzichten heeft Anne Teresa met haar dansgroep een zinvolle en beeldende choreografie tot stand gebracht, waarbij het individuele karakter en Affekt van elk onderdeel zo goed mogelijk tot zijn recht komt.

Na de première in Berlijn volgen tournees naar o.a. New York, Lissabon, Parijs, Luxemburg, Brussel, Gent, Brugge en Antwerpen.

Op verzoek van ROSAS schreef ik twee uitgebreide programmatoelichtingen: ‘Bach in beweging’ en ‘De Brandenburgse Concerten, een introductie tot de muziek’. Deze toelichtingen staan afgedrukt op de website van ROSAS: www.rosas.be/nl/

Kees van Houten

U kunt niet reageren op dit bericht.